Ne ítélj elsőre!

2022. jan. 30. 19:17

A roma közösségeket és embereket az előítéletek, a megkülönböztetés miatt érik hátrányok: romaként nehezebb kibérelni egy lakást, mert a tulajdonos nem akarja kiadni neked; csak azért nem vesznek föl egy munkahelyre, mert roma vagy; vagy rendszeresen igazoltatnak a rendőrök minden ok nélkül.

Az egyéni esetek mellett társadalmi hátrányoknak is ki van téve a roma közösség: Európában a romák 80%-a él szegénységben, miközben az uniós átlag mindössze 17% körül van. 

Ugyanakkor a roma kultúra, művészet és történelem európai és magyar érték, mégsem tudunk erről eleget - az iskolai tananyagokból is méltatlanul hiányozik. 

 

Mindezek miatt van szükség arra, hogy tájékozódjunk - erre ad lehetőséget a Legyél te a +1 kampány, amelynek roma nagykövete Boda-Novy Emília, aki bár gyerekkorában koreográfusnak készült, színész és rendező lett.

 

 

Emília szerepelt például a Viktória: A zürichi expressz című filmben és az Aranyéletben, de színdarabokban is. 

Tavaly a 18. században élt hegedűvirtuóz Czinka Pannáról, az első cigányprímásról rendezett előadást a Független Színház Magyarországgal. Panna életét ma is tanulságosnak tartja: példát mutat azoknak a lányoknak, nőknek, akik mernek nagyot álmodni. 

Ismerd meg, éld át a roma kultúrát és történelmet, végezd el a kihívásokat!

 

Cookie-beállítások

Oldalunk cookie-kat használ a beállításaid mentéséhez, az oldal teljesítményének méréséhez, és lehetővé teszi számunkra, hogy más platformokon megjelenő hirdetésekkel elérjünk téged. További információkért olvasd el adatvédelmi nyilatkozatunkat. Itt testreszabhatod a beállításokat ha ezt szeretnéd.

Elfogad