Hass, alkoss, gyarapíts!

2022. jan. 28. 22:08

A kultúra nem a politikusoké, a kultúra a miénk: mi alakítjuk azzal, hogy mire kapjuk fel a fejünket, mit olvasunk, hallgatunk, nézünk, mire tekintünk műként. Minél szélesebb a kultúrának ez a fajta bázisa, annál nagyobb a valószínűsége a társadalmi változásnak. A #metoo és a Black Lives Matter mozgalom is rámutatott erre: ezek a kulturális földmozgások társadalmakat forgattak fel. 

Nem csak mi alakítjuk a kultúrát, hanem az aktuális hatalom is: azok, akik eldöntik, hogy kik álljanak a múzeumok, könyvtárak élén; akik arról döntenek, hogy ki kap pályázati támogatást, ösztöndíjat vagy épp megjelenési lehetőséget, és ki nem. 

Ebből fakadnak konfliktusok is: a peremre szoruló alkotók fillérekből hozzák létre a kultúrát, magánszemélyek és alternatív alapítványok, szervezetek támogatására szorulnak, és egyáltalán: nehezített pályán indulnak. 

 

Oláh Norbert független alkotó, a 8. kerület festőművészeként emlegetik, egy igazi lokálpatrióta, aki egy lebontott ház tűzfalában is meglátja az alkotás lehetőségét. 

 

 

Diplomáját a Magyar Képzőművészeti Egyetem festőművész szakán szerezte. 2020-ban a DATUM és a Kahan Art Space Budapest támogatásával szerepelt a Parallel Vienna kortárs művészeti kiállításán. 2021-ben robbant be a köztudatba az OFF-Biennálé keretein belül megvalósult installációja révén. Azon ritka művészek egyike, aki képes megélni itthon az alkotásaiból

 

Hitvallása, hogy “egy művész ne szorgalmas legyen, hanem megszállott”.

Hamarosan Londonba költözik, hogy elkészítsen egy festménysorozatot a távolkerülés lélektanáról, a Brexit után letelepedett kelet-európai bevándorlókról.

 

Tapasztald meg te is, hogy a művészet által hogyan tudsz hatni saját magadra és a környezetedre! Fedezd fel magadban a művészt és válassz a kihívásaink közül!

Alkoss te is!

Cookie-beállítások

Oldalunk cookie-kat használ a beállításaid mentéséhez, az oldal teljesítményének méréséhez, és lehetővé teszi számunkra, hogy más platformokon megjelenő hirdetésekkel elérjünk téged. További információkért olvasd el adatvédelmi nyilatkozatunkat. Itt testreszabhatod a beállításokat ha ezt szeretnéd.

Elfogad