Március idusa és a szabadság

2022. márc. 14. 19:37

A világunk folyton folyvást változik, örökös változásban van. Talán mi sem gondoltuk volna, hogy 2022 nem csak a választás miatt lesz vízválasztó év, de még az orosz-ukrán háború is kitört a szomszédban. Vigaszt az országunk emberei adják, akik az első pillanattól kezdve mennek a határhoz, készséggel gyűjtik az adományt, szerveződnek segítő csoportok, mert tudjuk, hogy az egységben van az erő. Az egységben, mely nem ismer faji-, nemi-, identitásbeli-, vallási megkülönböztetést.

Ide vonatkozóan behoznám Ady sorait:

"Csak akkor születtek nagy dolgok,
Ha bátrak voltak, akik mertek"
Ady Endre

Fura lehet, hogy a magyar szabadságharc ünnepén az orosz-ukrán háborúról beszélni, de egy pillanatra álljunk meg, és emlékezzünk meg azokról az emberekről, akik a szomszédságunkban védve a hazájukat estek el a harcokban, és azokra a civilekre, akik áldozatul estek a nagy orosz medve csapásának.  

A magyar szabadság

1848. március 15-én az európai városok sorában Pest-Budán is kitört és győzött a forradalom a nemzeti és az egyetemes emberi szabadság, a polgári átalakulás jelszavaival.

Változást akartak akkor is az emberek. Tartja a legenda, hogy még a szakadó eső dacára is, a Nemzeti Múzeumnál több tízezres tömeg gyűlt össze, akinek a lépcsőkön állva Petőfi Sándor elszavalta a Nemzeti dalt:

„Talpra magyar, hí a haza!
Itt az idő, most vagy soha!
Rabok legyünk vagy szabadok?
Ez a kérdés, válasszatok! „

Az ominózus szavalat mellett a 12 pont városszerte ki volt ragasztva, rajta az első ponttal, mely ma is igen időszerű: „Kívánjuk a sajtó szabadságát, censura eltörlését.”

S ha már itt vagyunk: a sajtó szabadsága ugyanolyan alapjog, alap elvárás, mint a sztrájké. Az orosz-ukrán háború mellett ugyanis egy másik „csata” is zajlik jelenleg, de az itthon, Magyarországon. A kormány február 11-én rendeletben kihirdette, hogy korlátozza a pedagógusok sztrájkjogát. Erre válaszként a Pedagógusok Szakszervezete március 16-tól határozatlan idejű sztrájkot terveznek, ha nem tudnak megállapodni a kormánnyal. A sztrájkot tüntetés kíséri, melyről további részleteket az eseményben találhatóak: link

Kockás szalag, sál stb. viselésével résztvevőként kifejezhetjük a rendezvény üzenetével való egyetértésünket.

“Egyvalami kötelező csak ebben az életben,
embernek maradni, emberséges embernek.”

Finy Petra

 

 

 

 

 

 

 

Cookie-beállítások

Oldalunk cookie-kat használ a beállításaid mentéséhez, az oldal teljesítményének méréséhez, és lehetővé teszi számunkra, hogy más platformokon megjelenő hirdetésekkel elérjünk téged. További információkért olvasd el adatvédelmi nyilatkozatunkat. Itt testreszabhatod a beállításokat ha ezt szeretnéd.

Elfogad